De kerken De kerken

De oude school van Deil

De prachtige tekening van de kosterswoning en het ‘gebouw naast de kerk’ werd in de jaren negentig van de vorige eeuw door de architect gemaakt voor de intensieve verbouwing van beide tot het huidige ‘Kerkesteijn’. Het werd een nieuwe bestemming voor twee panden die ooit door de gemeente Deil gebouwd werden als dorpsschool en woonhuis voor de ‘bovenmeester’die tevens een taak had als koster en voorzanger in de ernaast gelegen kerk.

Sint Michael en Deil

Sint Michielsdag op 29 september - Als je door de Kerkstoep loopt en iets omhoog naar de muur van de kerk kijkt, zie je een zonnewijzer uitgehouwen in een hardstenen plaat. Daarop kun je zien hoe laat het is door te letten op de schaduw die de schaduwwerper op de uurlijnen van de zonnewijzer maakt. Er loopt ook één horizontale lijn doorheen; dat is de datumlijn van 29 september.

Zonnewijzer Deil

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe vaak u naar de tijd keek? Hoewel de tijd niet zichtbaar is, proberen we hem te vangen. Al eeuwen proberen we aan te geven hoe laat het is. De zonnewijzer en zandloper werden in vroeger tijden het meest gebruikt. De oudst bekende zonnewijzer in Nederland staat in Utrecht op een muur van de Jacobikerk, 1463 is het jaartal dat er bij vermeld staat.

De klok van Inspike, Eynspyck, Enspijk

De luiklok in de kerktoren van Enspijk vervult al eeuwenlang een belangrijke functie in het dorp. Het roept op tot vieringen op zon-en feestdagen, het kondigt huwelijken en begrafenissen aan en luidt bij bijzondere gebeurtenissen.

De kerk roept, ook in Deil!

De toren, met daarin de kerkklok, bij de kerk in Deil staat er al vele eeuwen. Toen in 1843 de kruisvormige Romaanse kerk uit de 12e eeuw werd vervangen door de huidige kerk, bleef de toren met de klok uit 1624 behouden.

De katheder in Deil

De katheder in de kerk in Deil gemaakt van de oude kerkbanken.

Waarom de Romaanse kerk verdween uit Deil

Steeds opnieuw werd er aan het einde van de jaren dertig en begin jaren veertig van de 19e eeuw door de kerkvoogden van Deil gesproken over de oude vervallen kerk aan de dijk: moeten we de kerk restaureren of afbreken en een nieuw ‘eenvoudig, maar doelmatig gebouw’optrekken op de plaats van het oude kerkgebouw?

Willem van Tuyl tot Bulckestein

In de kerk is in het midden, diep onder de huidige vloer de grafkelder van Willem van Tuyl tot Bulckesteijn, geboren in de vijftiende eeuw

De gevleugelde os

Bij het onthullen van het Predikantenbord tijdens de intrededienst van ds. Neely Kok is er al iets verteld over diverse predikanten die Deil en Enspijk dienden.

De kerk van Enspijk

Komend vanaf Deil is de witte gotische kerk van Enspijk al van verre te zien. Gelegen op een heuvel of terp en omringd door grasvelden beheerst de kerk al eeuwenlang het dorp.

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.