Binnenste buiten Binnenste buiten

Meditatie in De Kerk Roept, mei 2011
door ds. Neely Kok

Iedereen heeft het wel eens een keer: je hebt je trui of je T-shirt verkeerd om aangetrokken. Het labeltje in je nek hangt aan de buitenkant en aan de voorkant zie je de stiksels van de afbeelding aan de voorkant. Het binnenste komt aan de buitenkant te zitten; voor iedereen zichtbaar.

Of neem de vulkaan op IJsland. Op andere dagen van het jaar is het gewoon een berg in het landschap. Een beetje grauw en grijs misschien met een witte muts van sneeuw en ijs. Op die dagen heb je geen idee dat daarbinnen een geweldig kracht schuilt. Maar dan ineens komt met grote kracht naar buiten wat er binnen in kookt en borrelt. Vuur en rook, een wolk van as. We hebben er ineens allemaal mee te maken.

Aan die beelden moet ik denken als ik het verhaal over Pinksteren lees. Pinksteren is het feest waar het binnenste naar buiten komt. Nadat Jezus is heengegaan hebben de leerlingen zich terug getrokken in een zaal ergens in Jeruzalem. Al die tijd blijven ze bij elkaar samen met de vrouwen die Jezus volgden en Maria de moeder van Jezus. Wat doen ze al die tijd daar in die zaal. Ze blijven binnen en ze bidden vurig, staat er in de Schrift. Het speelt zich allemaal af in de binnenkamer. En dat is wel goed als voorbereiding op de volgende fase. Maar Pinksteren is het moment waarop dat wat er binnen gebeurt naar buiten moet komen. Op die feestelijke dag komt alles wat er binnen in die leerlingen zit aan geloof en vertrouwen, aan liefde en vrede, aan goedheid en zachtmoedigheid eruit. Het is rijp geworden en het komt met grote kracht naar buiten.

De Geest, die binnen verborgen zat komt naar buiten en wordt zichtbaar en hoorbaar voor iedereen. Heilig vuur met een goede boodschap voor de wereld. Heilig vuur dat harten verwarmt, inspireert, liefde uitdeelt, waar mogelijk genezing brengt en troost. Heilig vuur dat mensen verbindt met elkaar. Want is er iets mooiers dan dat mensen elkaar werkelijk verstaan, dan krijgt vrede een kans.

Dat is meteen ook de toetssteen om te kijken of dat vurige enthousiasme ook echt van de Heilige Geest komt. Vuur is er genoeg in de wereld, maar het is niet altijd dit warme enthousiasme. En dronkenschap is er ook wel, maar hier zijn mensen dronken van liefde. Communicatie is er te over, maar hier verstaan de mensen elkaar werkelijk. En vrede is er helaas niet genoeg, maar hier wordt Gods vrede uitgedeeld.

Volgens mij heeft de wereld behoefte aan de Geest van Pinksteren.

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.