Goede Zondag, Sjabbat Sjaloom!

Goede Zondag, Sjabbat Sjaloom!

ds. Neely Kok
Meditatie in De Kerk roept, juli 2010

Zondags sta ik na de kerkdienst bij de uitgang en groet de gemeenteleden. Dat vind ik dat altijd een fijn moment. Er is kort iets mogelijk van persoonlijk contact; een moment van verbinding dat voor mij waardevol is. Je kunt iemand even in de ogen kijken, een hand nog wat nadrukkelijker vastpakken als er iets bijzonders is geweest of een korte opmerking maken. Het groeten doe ik met de vaste woorden ‘goede zondag!’. De meeste mensen zeggen dan ook ‘goede zondag’ of  ‘ja, jij ook’ of ‘goede week’. Dat laatste antwoord zette me ooit aan het denken: waarom zeg ik eigenlijk niet zoiets als ‘goede week gewenst’. Het lijkt immers net of die week er voor mij niet toe doet en dat alleen de zondag maar telt. En dat terwijl ik de meeste gemeenteleden pas weer een week (of nog) later weer opnieuw zal treffen in de kerk. Waarom dus niet een groet waarin de hele week genoemd wordt?

Voor mij klinkt in die groet ‘goede zondag’ de joodse zegenspreuk ‘sjabbat sjaloom’ mee. Een zegenspreuk aan het eind van de kerkdienst, waar zo nadrukkelijk in ons midden de Schrift opengaat: de Schrift waarin alleen sprake is van de sabbat. In die woorden ‘sjabbat sjaloom’ gaat een hele wereld open. Een wereld van vrede en recht, die we elke zondag vieren al is die er nog niet. Die wereld waar we naar verlangen, waar iedereen zit onder z’n wijnstok en z’n vijgenboom. Waar brood gegeten wordt en wijn gedronken als tekenen van de goede schepping en vernieuwing van het leven. Daarbij heb ik het beeld van een lange tafel in een zonovergoten Frankrijk of Italië, waar de hele familie met vrienden en buren aanschuift in de schaduw van een grote boom. Die sjabbat is de dag, die een vrede aankondigt die alle verstand te boven gaat. Die sjabbat is een feest, dat de schepping viert, die uitloopt op de verlossing. Eén dag in de week maken we vrij voor dat visioen, dat gevierd mag worden door er alvast op vooruit te grijpen.

Ik hoop altijd dat we de zondag ook ervaren als een bouwsteen voor die wereld, waar we de rest van de dagen van de week aan kunnen en mogen werken. De zondag ook als een dag waarop we van ophouden weten. Een dag waarop we doen alsof alle werk klaar is. De dag erna beginnen er weer zes dagen waarop we van alles kunnen en moeten doen, maar de zondag is een heilige, apart gezette dag. Tijd om te stoppen met dat wat je allemaal moet doen en tijd om vrij te maken voor het visioen van vrede en recht. Tijd om de verlossing te vieren. De zondag dus ook als een dag, die alle andere dagen kleurt met een rode gloed van liefde voor en trouw zijn aan wat er werkelijk toe doet: Gods liefde en Gods plan met de wereld.

In de zegenspreuk ‘goede zondag’ ligt dit hele scala van feest en vreugde, van vacare (denk aan vacantie) het je leeg maken om gevuld te worden door Gods Woord en liefde. De zondag wordt zo een parel die zes gewone stenen glans geeft. De zondag is als een licht dat de wereld beschijnt.

De zegenspreuk ‘goede zondag’ betekent voor mij daarom veel meer nog dan een ‘goede week’.

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.