Fitness Fitness

ds. Neely Kok

Meditatie in 'De kerk roept', november 2008 

‘Zo, we zijn de week weer goed begonnen’ zeggen we vaak tegen elkaar in de kleedkamer van de sportschool, als we ons maandags een uur hebben uitgeleefd. Een beetje met gewichten in de weer, zodat alle spieren een beurt hebben gehad. Je hartslag opvoeren door te fietsen op een pittige stand en de loopband op een flinke snelheid te zetten. Tot slot nog de buikspieren trainen onder aanvoering van iemand, waarvan je kunt zien dat die dat eigenlijk zelf niet meer nodig heeft. Vaak hoor ik -en ik herken dat goed- dat mensen zeggen dat ze eigenlijk geen zin hadden om te gaan, maar naderhand is het toch wel prettig. Elke week een uur vrijmaken in je agenda om te sporten; we weten allemaal dat het goed is. De overheid bedenkt zelfs campagnes om ons elke dag een half uur bezig te laten zijn: goed voor je lijf en je leden. Soms gaat dat actief bezig zijn natuurlijk tussen de bedrijven door, maar echt plannen op een vast uur maakt dat het eerder en regelmatig gebeurt. Met trainen is het zo, dat je op het moment zelf de vorderingen niet zo merkt. Maar dan zie je dat de bus bijna vertrekt zonder jou erin en je denkt: als ik nou even een sprintje trek, dan haal ik ‘m nog. En zowaar, het lukt. Dan merk je dat je regelmatig met het trainen van je lichaam bezig bent geweest.

Misschien voel je de vergelijking al lang aankomen: is het zo ook niet met dat uur naar de kerk gaan. Een vaste gewoonte, een sleur misschien? En als je weken of jaren niet gaat merk je er eigenlijk niets van, zeggen mensen wel eens tegen mij. Maar is dat wel zo? Onze geest heeft net als ons lichaam training nodig om lenig en soepel te blijven. Het lijkt me van groot belang om op religieus gebied ook geestelijk fit te blijven en je geest niet te laten dolen in een gebied waar over ‘Dat wat ons te boven gaat’ alleen nog maar in vaagheden gedacht kan worden. De kerk is een wonderlijk instituut en zeker niet altijd het inspirerende en toereikende voertuig dat de Eeuwige van ons mag verwachten. Toch is het wel een plek waar geoefend en getraind wordt in het vragen stellen, in het antwoorden formuleren om die eventueel weer los te kunnen of moeten laten. Het is een plek waar woorden klinken, die elders niet meer gebruikt worden, maar die je onverwacht in je leven wel eens méér nodig zou kunnen hebben dan alle andere woorden. Het is een plek waar je boven je zelf en je eigen gedachten uitgetild wordt om te raken aan waar zelfs geen woorden voor zijn. Het is ook een plek waar we teamsport beoefenen; ‘gemeente van Christus’ noemen we dat. Paulus spreekt regelmatig over het leven met God en met Christus in termen van een wedstrijd, waar je je voor moet oefenen. Ik zeg hem dat van harte na. Ik beveel dus bij deze de geestelijke sportschool aan waar elke zondag alle religieuze denkspieren een uur getraind worden. Juist in deze decembermaand zijn er weer allerlei mogelijkheden om een uur te trainen; in die maand houdt de kerk in het bijzonder open huis. Zet eens een kerkgang in je agenda, net als dat uur trainen voor je lichaam.

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.