Onze predikant Onze predikant
Wie is onze predikant ds. Klaas Touwen?

Sinds 2018 ben ik de dominee van Deil en Enspijk. Hoe dat is moet ik nog een beetje uitzoeken. Dit stukje waarin ik mezelf voorstel, zal dus van tijd tot tijd ververst worden. Voorlopig wonen mijn vrouw Irma Visser en ik op ‘De Rotonde’ in een ‘Waterchalet’ aan de A2. Medio maart zijn de aannemer en de schilder klaar met de nieuwe pastorie. Dan trekken wij erin en zien we onze spullen en de kat Pettson weer terug. Frissestein 31, we zien ernaar uit.
 
Destijds ben ik geordineerd als Hervormd predikant. Daarvoor werkte ik als groepsleider in een gezinsvervangend tehuis voor meervoudig gehandicapte volwassenen, als docent Hebreeuws, jongerenwerker en pastoraal werker.
Al met al heb ik vijf Hervormde gemeenten gediend, twee Lutherse gemeenten en een Gereformeerde kerk. Met daarnaast aanstellingen als justitiepredikant en docent theologie. In de Rooms-Katholieke kerk was ik zeven jaar voorzitter van de Vereniging Afgestudeerden Katholieke Theologie en heb ik onlangs mijn 12½ jarig jubileum gevierd als eindredacteur van Tijdschrift voor Verkondiging, een uitgave van de Franciscanen van Vlaanderen en Nederland.
 
Er is onderscheid te maken tussen de kleine kerk en de grote Kerk. De kleine kerk, dat zijn al die verschillende kerkgenootschappen met elk een ledenlijst, een contributiesysteem en een bestuur. Fijn voor mensen die onze lieve Heer op een verenigingsachtige manier willen dienen. Lastig ook, want je stoot er je neus.
De grote Kerk, dat is de Kerk die alle tijden (eeuwen) en plaatsen (continenten) omspant, waarvan Christus het hoofd is en waar de geloofsbelijdenis om bidt: ‘Eén heilige, katholieke en apostolische Kerk’. De grote Kerk is meer dan de optelsom van al die kleine kerken. De grote Kerk laat zich door kerkgrenzen (onderling, binnen, buiten) niet bepalen. De grote Kerk vindt plaats waar het evangelie gebeurt.
De kleine kerk, hier die van Deil en Enspijk, is om van te houden. Dat doe ik nu al, met een liefde die over en weer alleen maar kan groeien. De grote Kerk is om op te hopen, een perspectief om altijd in het oog te houden.
lees meer »
 
Overdracht pastorie Overdracht pastorie
Deil, 31 maart 2018 - Daags voor Pasen hebben de kerkrentmeesters de pastorie overgedragen aan ds. Klaas Touwen en Irma Visser. De nieuwe bewoners leidden de kerkenraad het nog nagenoeg lege huis rond, vooral om de nieuwe vloeren te bewonderen.

Er was taart. en veel waardering voor de kerkrentmeesters die in de korte tijd tussen aankoop en beschikbaarstelling niet alleen de verbouwing en het schilderwerk hebben georganiseerd maar met andere kerkenraadsleden ook zelf de handen uit de mouwen hebben gestoken.
 
 
Intrede ds. Klaas Touwen Intrede ds. Klaas Touwen
Een blijde dag: Een korte terugblik op de dienst waarin ds. Klaas Touwen aan onze gemeente verbonden werd.
lees meer »
 
Vacaturetijd Vacaturetijd
Als u in deze vakaturetijd een predikant nodig heeft, kunt u contact opnemen met Els Verwey de Geus of Jannie Bassa (of stuur een mail).
Onze consulent in deze vacaturetijd is ds. Jitse Scheffer.

Beroep ds. Klaas Touwen

 
Op zondag 26 november 2017 kon de kerkenraad met vreugde de aannemingsbrief, het antwoord van ds. Klaas Touwen op het op hem uitgebrachte beroep, voorlezen.
Klik op de foto hiernaast voor de volledige tekst.
Op maandag 6 november heeft Anja van der Veer, de voorzitter van de kerkenraad, de beroepsbrief overhandigd aan ds. Klaas Touwen.
Natuurlijk heeft hij al gezegd dat hij naar onze gemeente komt, maar officieel is het beroep pas echt aangenomen zodra we bericht van het aannemen hebben ontvangen.

Gemeenteavond op 24 oktober

Kennismaking met onze nieuwe predikant per 1 januari 2017, ds. Klaas Touwen (een verslag in woord en beeld: Kerkdiensten-Terugblik)

lees meer »
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.