Specials

Specials

Tri-axY voor jongeren van 12-16 jaar

Op vrijdagavond 12 oktober tussen 20:00 en 22:00 uur spelen we Tri-axY tegen andere jongerengroepen op afstand, namelijk met onze eigen groep gewoon in Kerkensteijn.
Uitleg over Tri-axY
 Triaxy bestaat uit drie onderdelen, namelijk 
1. diverse opdrachten op locatie, 
2. een geldinzamelingsactie voor een internationaal YMCA-project 
3. en een ‘haalopdracht’. 

Voor de geldinzamelingsactie zullen we ook dit jaar weer de rookwordstenactie inzetten:  Vanaf volgende week zorgen wij er weer voor dat er  rookworst besteld kunnen worden in de kerk. 
Bij de ‘haalopdracht’ worden er twee vertegenwoordigers van de groep aangewezen die de opdracht uitvoeren en het gezochte voorwerp gaan halen. Daarbij hebben ze de hulp van de gehele groep nodig in de vorm van aanwijzingen. Het spel wordt elk jaar opgehangen aan een thema. In voorgaande jaren was dat bijvoorbeeld ‘Eten’, ‘Dieren’ of ‘Voertuigen’.
Alles gaan we pas op de avond zelf horten middels een verzegelde envelop die we in het bijzijn van een kerkenraadslid gaan openen. 

Wij denken dat Deil&Enspijk vast en zeker de snelste, slimste en best samenwerkende jongeren van Nederland heeft. Jij ook? Doe dan mee: vrijdag, 14 Oktober. Tot dan, Christien van Harten
 

Drijfhout

15 en 16 september 2016: startzondag en afscheid van Jan van Zanten als leider van POZM-POZA.
Klik op de foto voor een verslag in woord en beeld.

POZA in Moldavie

Terugblik tijdens de dienst van 18 november

Er was al een kerkdienst gepland om met de jongeren terug te kijken op hun reis naar Moldavië, maar die blijkt meer voorbereiding te vergen. Medio oktober wordt de reis geëvalueerd met Livingstone, de organisatie die de contacten behartigt. Ook de reisleiders gaan nog in conclaaf. De dienst om op de reis terug te kijken – en vooruit! – is nu voorzien op zondag 18 november.

Naschrift - augustus 2018 - Hoe was het in Moldavië? Er is veel te vertellen. En te vergelijken met hoe het hier in Nederland toegaat, of toeging, honderd jaar geleden. Het dorp Badragii Vechi waar onze jongeren meegebouwd hebben aan een kerkje, de speeltuin hebben geschilderd, met kinderen spelletjes hebben gedaan en geknutseld, is maar klein. Veel huizen hebben scheuren, de wegen zitten vol gaten en kuilen, er wordt armoede geleden. Maar ook: in het dorp is een nieuw dorpshuis met bibliotheek gebouwd en een nieuwe school. Er zijn mensen die met hard werken tot enige welstand komen en zichzelf bedruipen met twee koeien, drie varkens, wat kippen en eenden, een moestuin, fruitbomen, een maisveldje, weckflessen, honing. Zo was het hier honderd jaar geleden ook. In mijn studeerkamer bewaar ik een steen van het geboortehuis van mijn grootmoeder. Zij werd grootgebracht in net zo’n bedoeninkje van eigen zuivel, eigen slacht, groente uit eigen tuin. De naam ‘eigenheimers’ beschrijft die wereld van toen.
Ook in Deil en Enspijk bewaren we er herinnering aan. Ik hoorde: ‘Wij hadden twee varkens, een voor de slacht en een voor de verkoop, om de hypotheek te betalen. Maar dat ene varken werd ziek, zodat we ons eigen varken moesten verkopen. Toch hadden we die winter genoeg te eten, want van de hele buurt kregen we een hutspotje’ (= vlees dat aan buren werd rondgedeeld als je geslacht had).
Dus hoe was het in Moldavië? Ik vertel het verhaal telkens anders. Vandaag met de woorden: confronterend. hoopvol.
Vertrek naar Moldavië - 14 juli 2018 - Op 14 juli vertrokken 15 jongeren uit onze gemeente naar Moldavie, onder begeleiding van 5 volwassenen. Christien van Harten zou meegaan, maar in verband met de gezondheidstoestand van een dierbaar familielid bleef ze thuis. Gelukkig had onze dominee Klaas Touwen vakantie en geen reis gepland, zodat hij nu naar Moldavie afreisde om onze jongeren bij te staan! En op hun site konden we ze volgen en zien, dat er veel van hun plannen uitgevoerd konden worden en er hard gewerkt werd, we zullen er vast nog veel verhalen over horen. Woensdag 25 juli komen ze weer naar huis.
 

Moldaviëgangers uitgezwaaid

8 juli 2018 - Vergezeld van onze beste wensen en met Gods zegen vertrekt POZM/POZA komende week naar Moldavië.
Voor een verslag in woord en beeld van deze bijzondere dienst: klik op de foto hiernaast.

Paasnachtwandeling 2018

Klik op de foto hiernaast voor een kort verslag van deze wandeling in woord en beeld.

Moldavië 2018

 
april 2018 - POZA Moldavië update

Inmiddels zijn we met 15 jongeren die naar Moldavië willen vertrekken. Deze week heeft Rutger, de vriend van Sanne zich bij onze groep aangesloten. Met de 5 reisleiders erbij gaan we nu dus nu met 20 personen op pad.

We hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt om de reissom te kunnen bekostigen. Zo verkochten wij vele tweedehands spullen, cake bij de koffie, appelflappen enz. enz. Maar we hebben ook een labyrint aangelegt, eetavonden georganiseerd, giften gekregen, en vorige week megedaan met een voorjaarsfair.

Deze voorjaarsfair in Tricht heeft ons vorige week 2500 euro opgeleverd. Door de opbrengst van deze fair zitten wij nu goed op schema.
Bij deze wil ik u allemaal heel hartelijk bedanken voor de financiele ondersteuning in het afgelopen jaar in welke vorm dan ook.

We hebben niet alleen geld verdiend maar ook geleerd samen te werken, en leuke contacten gelegt.

Onze laatste actie is op zondag 27 mei aanstaande, noteer deze dag alvast in de agenda.
We organiseren dan een fietstocht na de kerkdienst, en waarschijnlijk komt daar nog een leuke aktiviteit bij,
Maar dat kunnen we nu nog niet verklappen.
Vanaf heden kunt u zich al bij ons opgeven voor deze leuke familie dag.

Wij POZM en POZA jongeren hopen u weer te zien op 27 mei, maar waarschijnlijk zien we elkaar al wel eerder.

januari 2018 - Appelflappenactie
Zaterdag 27 januari was het van verre al te ruiken: onze pubers verkochten appelflappen voor Moldavië. Het was flink aan(p)bakken. Er gingen er ruim 1200 over de toonbank bij de kraam die een plekje had gekregen in de Spar. Opbrengst is €900— We willen vooral familie de Haas hartelijk bedanken voor de gastvrijheid in de Spar in Deil en natuurlijk allen die zo enthousiast een flapje kwamen kopen. 
januari 2018 - De afgelopen weken is er een actie geweest van mensen uit Beesd. Wij van POZM hebben voor onze Moldavië-reis 250 euro gewonnen!! Ze stuurden ons het volgende bericht:
Beste streekgenoten,
Eind vorig jaar hadden wij het idee om geld te geven aan goede doelen in onze omgeving. Iedereen kon een goed doel aangeven en daarvan hebben wij er 6 uitgekozen waarop via onze website gestemd kon worden. Diegene met de meeste stemmen kreeg € 500,-
Er zijn ongelofelijk veel stemmen uitgebracht en het project “ Pozm en Poza naar Moldavië” kwam uit op de tweede plaats. Ook wij dragen jullie project  een warm hart toe. Wij zijn onder de indruk van jullie enthousiasme en inzet om je vakantie op te offeren en naar Moldavië te gaan om daar te helpen met het bouwen van een extra klaslokaal en een nieuwe keuken voor de kinderen in het dorp, zodat ze veilig kunnen koken. Daarom hebben wij besloten om nog eens € 500,- te verdelen. en wij vinden het dan ook ontzettend fijn om jullie € 250,- te schenken. Wij wensen jullie heel veel succes met de voorbereiding en het werk in Moldavië!
Thea en Auwe Douma-Post, Uitvaartverzorging Rivierenland, Beesd
november 2017 - De jongeren uit onze kerk zijn achter de schermen weer begonnen met hun voorbereidingen van hun werkvakantie naar Moldavië deze zomer. Jong zijn en geloven betekent voor veel van onze tieners het diaconaal actief zijn, handen uit de mouwen en omzien naar de ander. Om de kosten van hun bouwwerk te dekken zullen zij weer rookworsten verkopen tot begin december. Deze fijne rookworsten uit Waardenburg zijn te bestellen bij de jongeren zelf, Jan van Zanten of Christien van Harten, voor €3 per stuk of 4 voor €10. En omdat er 12 discipelen zijn,  krijgt u bij 12 een 13de gratis. Warm aanbevolen. augustus 2017 - Moldavië is inmiddels in onze gemeente geen onbekende landsnaam meer . Twee jaar geleden vertrokken we met een groep enthousiaste jongeren en begeleiders naar dit armste land van Europa, dat in 1991 een onafhankelijk land van Rusland werd. De meeste mensen in het land zijn afhankelijk van de agricultuur om zichzelf te onderhouden… Maar er is weinig goede infrastructuur of contact met exportlanden en er is totaal geen luxe. Daarmee levert de landbouw weinig geld op en zorgt voor armoede. Komende zomer zullen we opnieuw met een grote groep jongeren naar Moldavië gaan om daar een lopend bouw project van de bouw bij een kerk verder af te maken. Onze jonge gemeenteleden maken op deze wijze kennis met mensen die leven met een totaal andere levensstandaard, die bijzondere waarden van gastvrijheid hebben en delen van wat ze hebben en net als wij geloven in die ene God die, ondanks alles, niet los laat wat Zijn hand is begonnen. De jongeren van Deil en Enspijk zullen onze hulp en steun vragen om geld in te zamelen voor bouwmaterialen en kinderspullen. Laten we met elkaar enthousiast om hen heen staan nu er op deze wijze nieuwe steentjes voor hun geloof en vertrouwen worden gelegd.

Tricht voorjaarsfair


De Moldavië-groep
Klik op de foto voor de presentatie van Livingstone over de Moldavië-reis
POZM en POZA gaan weer naar Moldavië in de zomer van 2018 (in de eerste twee weken van de zomervakantie, 14-25 juli).
De fietstocht met hightea zal op zondag 25 juni is niet doorgegaan vanwege het verwachtte weer en de geringe aanmeldingen.
De jongeren hebben wel hun het seizoen afgesloten met een BBQ bij Jan van Zanten.
Ze hadden wel heel bijzonder vervoer!


Bezoek Moldaviërs

Op donderdag 18 augustus heeft de groep en leiding die naar Moldavië geweest is twee gasten ontvangen die zij op die reis hebben leren kennen. Elisei en Moise, twee zonen van de dominee daar, waren op bezoek in Goudriaan (de plaats die na onze groep ook aan de kerk gebouwd heeft!). Op die stralende donderdag is er gevaren op de Linge, gefietst (om de Ronde van Deil heen) en op het grind tussen Dorpskamer en kerk is er gezellig gebarbecued. Bij die laatste activiteit was ik ook en dat was heel gezellig. Een mooi weerzien en opnieuw dankbaarheid voor zulke bijzondere contacten en de samenhang die deze reis ook ons geschonken heeft. Heel bijzonder!
 

Spontane actie Moldavië

Op zondag 12 juni gingen vijf jongeren over van de kinderkerkclub naar POZM.
De jongerengroep bij wie ze nu gaan horen, de POZM, roerde zich tijdens de overstapdienst ook in de persoon van Jan van Zanten, die bewogen vertelde hoezeer de band met jongeren gegroeid is en hoe bijzonder het is dat we zo’n grote groep hebben in onze kerk. De reis naar Moldavië heeft daar zeker aan bijgedragen.
Er was ook nieuws uit Moldavië: er was nog een tekort om de kerk daar, die ook dienst doet als gemeenschapsruimte, helemaal af te bouwen. En zo ging er spontaan een schoenendoos rond. Daar zat al flink wat geld in (675 euro) en die zondag kwam er nog eens ruim 250 euro bij! Later hoorden we dat de diaconie de hele opbrengst nog eens ruimhartig verdubbelt, zodat er 2000 euro overgemaakt wordt via de reisorganisatie Livingstone. Via Jan van Zanten ontvingen we de reactie van Livingstone: ‘Wat een geweldig bericht, €2000,- voor Borceag! Wat vind ik dit bijzonder zeg. Ik ben ongelooflijk blij dat we de kerk in Borceag deze zomer kunnen afmaken, mede dankzij jullie gift!!!’ Met zulke acties als de inzet (van onze hele gemeente!) voor Moldavië - ook nu weer - komt de kant van godsdienst aan het licht, die Gods bedoeling is: er zijn voor elkaar en bouwen aan vertrouwen. Met dankbaarheid en plezier kijken we naar deze mogelijkheden en ontwikkelingen in onze gemeente.
 

Afsluting van het jaar.

De jongeren komen op zondag 5 juni bij elkaar voor de afsluiting van dit jaar. Er wordt gedacht aan een gezellige afsluiting op een Lingelandje of bij minder goed weer bij een van de beide kerken in de bijgebouwen. Het was een jaar met een bijzonder ‘staartje’ door de pelgrimage van POZM en POZA in Friesland.  Foto’s en filmpjes van dat bijzondere weekend worden verzameld en zullen voor iedere deelnemer beschikbaar zijn te zijner tijd.
 

POZM/A en hun minipelgrimage

Mei 2016 -
We hielden eerst ons hart vast rond het weer, maar we hadden het niet beter kunnen treffen! Stralend weer alle dagen dat we onderweg waren. Bij het vertrek was al duidelijk dat de logistiek dit weekend een flinke klus was. Alle fietsen van de jongeren en begeleiders gingen mee op de vrachtauto van Jan van Zanten en natuurlijk nog kratten met van alles en nog wat. De kano’s, die bij Christien vandaan kwamen waren al eerder door hem op locatie in Friesland afgeleverd. De stemming is alle dagen geweldig geweest. In het bed and breakfast in St. Jacobiparochie werden we hartelijk ontvangen. De dag erna kregen we in een verbouwde kerk uitleg over de lange pelgrimsroute die in dit dorp begint. Gewapend met stempelkaarten gingen we op pad met de fiets. Het was wat langer dan gedacht naar Akkrum, maar onderweg stond Jan ons op te wachten met de lunch. In Akkrum hartelijke ontvangst waar we het hele zalencomplex van de kerk mochten gebruiken. Christien toverde een warme maaltijd op de naar buiten gesleepte tafels. De POZA sliep treffend in het jongerenhonk, nou ja, sliep.. De ochtend erna ook weer ontbijt buiten en toen lopend op pad. Onderweg nog stempelen, maar oh wat duurde het lang voor we in Heerenveen waren! Ook daar weer een heel zalencomplex van de kerk. De jongeren hebben wel geleerd dat kerk zijn ook gastvrij zijn betekent! De dag erna weer fietsen en wel naar de gastvrije manegekantine van een oom en tante van Jan dichtbij de Weerribben. De tocht was ook weer wat langer dan gedacht, maar er bleef tijd over om te kanoën. Die avond was met een mooi verhaal en een cadeautje voor iedereen het afscheid van Christien, die de volgende dag een kerkdienst zou leiden. Daarna kanoën naar het kampvuur, waarbij met vereende krachten een mooie tekst geschreven is over wat we als pelgrims geleerd hebben. Die tekst werd de volgende dag in de kerkdienst in Scheerwolde voorgelezen door Janienke en Iris. Ook Marco vertelde nog over onze pelgrimservaringen. De ontvangst was ook daar heel hartelijk en de dominee had zelfs zijn dienst afgestemd op pelgrimeren! Daarna nog een middag op en rond het water en toen was het tijd om naar huis te gaan. Het was een intensief weekend, heel bijzonder om zo samen mee te maken! Alle begeleiders hartelijk bedankt en ook de jongeren, want zij hebben er samen ook een geweldig weekend van gemaakt. Het was mooi om te zien hoe ze met elkaar en met de leiding omgingen en ook heel zorgzaam waren voor elkaar. De woorden ‘samen onderweg’ vat dit bijzondere weekend goed samen!
 

The Passion en de paasnacht

De jongeren gaan op donderdag 24 maart naar het TV event The Passion, dit jaar in Amersfoort.
En in de Paasnacht (26 maart) verzorgen zij het vuur bij de kerk en brengen de Paaskaars binnen. Na de viering start hun nachtwandeling langs kerken in de regio . Voor deze  nachtwandeling zijn ook jongeren uit andere gemeenten in de West Betuwe uitgenodigd! Wil jij ook mee naar de Passion of met de Paasnachtwandeling informeer dan even bij Jan van Zanten.
 

Paasnachtwandeling

4 april 2015: Geef iets mee!
Klik op de foto hiernaast voor een impressie


Paasnachtwandeling

april 2014: Een aantal “kerken langs de Linge” gaan in de paasnacht weer gezamenlijk een paasnacht wandeltocht organiseren voor de jongeren. Dit was in het verleden altijd een groot succes. Nadat dit een paar jaar niet werd georganiseerd, is in ons buurdorp Beesd de draad weer opgepakt en waren de andere dorpen meteen weer enthousiast.De tocht is bedoeld voor alle jongeren van ongeveer de middelbare schoolleeftijd, die op een eigentijdse manier met Pasen bezig willen zijn.
Deze wandeltocht begint met de paaswake in de kerk van Enspijk (22.30 uur) , en eindigt zondagmorgen om 6.00 uur in Rhenoy. Thema van de tocht: Zoek Licht!
Deil en Enspijk gaan met de POZM-groep deelnemen aan deze tocht, maar ook “oud-POZM-ers”en andere jongeren uit de gemeente worden van harte uitgenodigd om mee te doen met de tocht, waar vast nog lang over nagepraat gaat worden. Opgeven voor deelname of info kan o.a. bij Jan van Zanten, tel. 0345-652481.


Paasnachtwandeling

Start op 3 april 2010 in Enspijk met een lichtend labyrint

Een labyrint kun je zien als een beeld voor het vinden van je eigen levensweg.
Het lopen heeft tot doel een geestelijke weg fysiek (lichamelijk) te beleven.
In een labyrint is er, in tegenstelling tot een doolhof, maar één weg. Die weg slingert, zoals ook je levensweg allerlei slingers kent (keuzemomenten, gebeurtenissen die een wending geven). Het lopen van een labyrint leert je dat het afleggen van de weg misschien belangrijker is dan het snel bereiken van het doel. Het lopen van een vast pad maakt dat je kunt ontspannen, je kunt concentreren en mediteren.

Waarom doen we dat in de Paasnacht?

Jezus levensweg ging -net als de onze- van geboren worden, leven met God en de naaste, via lijden naar de dood. Juist in deze nacht - tussen Goede Vrijdag en Paasmorgen - gedenken en vieren we dat de dood niet het laatste is dat over Zijn - en onze! - weg te zeggen valt. Hij werd opgewekt tot nieuw leven. Zo worden ook wij opgewekt tot nieuw leven.
Wij volgen Jezus op die weg naar de Paasmorgen;
de Opstanding.


Lees verder ..... klik op het labyrint hiernaast voor een verslag in woord en beeld van deze bizondere paasnacht.

Eén van de schilderijen die deze nacht zijn gemaakt vond op paasmorgen zijn weg naar de kerk in Deil.

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.