Wie gingen ons voor? Wie gingen ons voor?

In het jaar 1129 stichtte gravin Alveradis de Praemonstratenser abdij Marienweerdt, waarbij ze het klooster goederen schonk onder andere in Enspijk. Henricus van Mirle wordt in 1456 genoemd als pastoor van ”Eynspyck”.  In 1974 werd de kerk getroffen door de bliksem. Na jaren van voorbereidingen en werken was in 1980 de restauratie gereed. De kerk in Deil, die aan de heilige Michael was gewijd, is in de twaalfde eeuw gesticht door het invloedrijke klooster dat in het huidige Mariënwaard in Beesd was gelegen. In 1843 is de op de toren na gesloopte en opgehoogde kerk vervangen door het huidige kerkgebouw en deed bij hoog water dienst als ”Vluchtheuvelkerk”. In 1939 is het schip inwendig gerestaureerd en in 1987 is de laatste grote restauratie geweest. Sinds de reformatie is aan de Hervormde gemeenten van Deil en van Enspijk altijd één predikant verbonden geweest, die ’s zondags zowel in Deil als in Enspijk voorging.

Vanaf voorjaar 1990 kerkten beide gemeenten samen. De ene week in Deil, de andere week in Enspijk. Sinds april 2003 zijn beide gemeenten samengevoegd tot één gemeente: de hervormde gemeente Deil & Enspijk. En vanaf 1 mei 2004 - na de fusie van de protestantse kerken - maken we deel uit van de PKN, de Protestantse Kerk in Nederland.

In november 2012 is Koos van der Eijk als archivaris van onze gemeente aangesteld, op verzoek van de kerkenraad. De archiefkasten zijn doorgespit, alles wat ouder was dan 20-30 jaar is naar het pas opgerichte Regionaal Archief Rivierenland in Tiel gegaan. Ook is Koos toegetreden tot het bestuur van dit archief, zodat hij dicht bij het vuur zit!

terug
 
 
Leesrooster 2019
Onder Zingeving-Vieren door het jaar: Lees elke dag mee met het Oecumenisch Leesrooster van de Raad van Kerken in Nederland.
 
Nieuwsbrief
Aanmelding voor en de laatste editie van deze nieuwe digitale nieuwsbrief onder Informatiekanalen-Nieuwsbrief.
 
Vanuit de kerkenraad
Een bericht aan het begin van het nieuwe seizoen: Wie zijn wij-Kerkenraad.
 
Stichting Wijdekerk

LHBT’ers zijn bij ons gewenst in de kerk, dat dragen we uit met de regenboogvlaggen die we hebben uitgehangen. Lees verder onder Wie zijn wij-Bovenplaatselijke organisaties en Zingeving-Gebeden, gedichten en andere teksten
 
 
Moldavië 2018
POZM-POZA: terugblik op de reis tijdens de dienst van 18 november (Jeugd-Specials)
 
Talenten gezocht!
De kerkenraad is naarstig op zoek naar talenten.
Er zijn een aantal vacatures ontstaan  binnen onze gemeente, in de kerkenraad, maar ook daarbuiten, zoals een ouderling en iemand die het paasontbijt coördineert.
  meer
 
Behoefte aan een gesprek?
We willen een (t)huis bieden. Dat betekent ook: omzien naar elkaar, openstaan voor elkaar, elkaar opzoeken. Lees verder onder Wie zijn wij?-Pastoraat of stuur een mail naar
 
 
Trouwen?
Zijn er trouwplannen? Denk ook op tijd aan kerkgebouw en dominee.
  meer
 
Dopen?
Een kindje geboren? Laat het ons weten, zeker als je het kindje wilt laten dopen.
  meer
 
Privacy
Voor de Privacyverklaring van de Protetstantse Gemeente Deil - Enspijk: privacyverklaring
 
ANBI
Bekijk de ANBI gegevens van onze diaconie (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 7 juni 2018)
Bekijk de ANBI gegevens van onze gemeente (goedgekeurd tijdens de kerkenraadsvergadering van 1 juni 2017)
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.